fbpx

Kuidas lepingutega targaks saada?

      Miks on oluline lugeda lepinguid ja olla targem kui Maarja. See on see koht, kus tahaks öelda:“ See on Maarja, ta ei ole kunagi korralikult lepinguid lugenud, ära ole nagu Maarja“. Kuna lepingud tavaliselt puudutavad kas rahalisi kohustusi või hoopis raha saamist, siis äärmiselt oluline on lepinguid lugeda.
Mina olen see persoon, kes hakkab lugema neid siis, kui mul miskit vaja, muidugi siis avastan voilaa, mis huvitavad punktid, absoluutselt pole asi minu kasuks.
       Üldiselt on mul alati õnnestunud kõiksugu lepingulised erimeelsused lahendada ja ennast kaitsta nii kohtus kui ka tavaelus. Muidugi olen päris palju kasutanud ka advokaadi abi. Küll aga mõni aasta tagasi oli see hetk kui mõtlesin – no miks, miks sa ei võinud korraks süveneda millelele sa alla kirjutad.

Nagu näete, isegi kass peab mind aitama lepingute lugemisel, sest ta saab ka aru, et see pole minu ekspertiisi ala.

      Minu esimene black, millal tundsin tugevalt, et ma oleks võinud süveneda, oli siis kui sõlmisin oma majale sügisel elektrilepingut. Sinnamaani olin elanud kortermajas, kus elekter oli juba kommunaalide sees ja elu oli ilus. Ühesõnaga, avasin ma Eesti Energia lehe ja vaatasin, mis seal toimub. Vaatasin, ahaa, mingi hunnik pakette, see tundub odavaim ja vajutasin sõlmi. See juhtus muidugi sel hetkel, kui elektri börsi hinnad olid nii laes, kui laes saab olla üldse, mis tähendab, et ka tähtajalistel pakettidel olid arvestatavad hinnad, muidugi ega ma ise ka ei teadnud (ega ka ei koolitanud), millised võiksid olla normaalsed hinnad, sest olin ju 4 aastat nautinud kellegi teise tehtud lepingut kortermajas. Ma mõtlesin, et küll ma hiljem muudan – hahahah hiljem (nii kevadel näiteks) ütles mulle Eesti Energia, et ei muuda sa midagi, oota nüüd 3 aastat või maksa 900 euri trahvi. Kalkuleerisin peas, et see muudatus pole 900 eurot väärt ja otsustasin oodata, aga jälle targem. Siit loo moraal – vaadake kui kauaks oma elektrilepinguid sõlmite, sest pärast võib elektrihind kukkuda, aga teil võib olla tähtajaline leping, kust pääseb ainult surmaga (pole ka see garanteeritud) ja saate ainult vaadata, kuidas teised naudivad vähem maksmist.
        Minu teine geniaalsus oli laenu refinantseerimine. Olin võtnud ärilaenu Coop pangast, mis oli koos euribori tõusuga nii 9% kokku ja graafik 15 a. Kuigi mulle väga meeldib Coop pank, olen siiski hingelt LHV-lane ning pöördunud täiesti  LHV-usku. Seega otsustasin oma 73K laenu refinantseerida oma kodupanka. Küsisin pakkumist 10 aastasele perioodile, siis saab ehk kiiremini laenust lahti ja muidugi LHV vaatas – Ahaa Maarja, sissetulek olemas, pikka aega usu-liige, vastused kõigele olemas- ACCEPTED + sain madalama intressi.  Mina muidugi olin õnnelik, kuni sõlmisin lepingud ära ja siis hakkasin alles küsimusi esitama. Tuli välja, et ma ei süvenenud ja laen on ainult 5 aastaks ja siis ma pean maksma ära järgi jäänud laenujäägi või pikendan laenu ja maksan lepingu muutmistasu. Olin kokkuvõtteks veits pettunud, aga no süüdistada saab ju ainult iseennast.  Nüüd võtsin endale eesmärgiks 5 aastaga see laen ära maksta – seega võibolla on lõpptulemus isegi hea.
               Oleks see siis kõik, aga ei. Kuna mulle meeldib inimestega suhelda, siis astusin ühte klubisse, kus räägitakse palju investeerimisest ja rahast. Tegelikult on äge klubi, aga mingi hetk tundsin, et liigun uues suunas ja otsustasin, et tahan antud liikmelisuse lõpetada. Tark oleks minust olnud, et ma loen lepingu läbi selle sõlmimisel, aga muidugi mitte, lugesin jälle siis, kui soovisin lepingut lõpetada. Jälle andis tunda minu teatud sorti lohakus, sest ei saagi niisama lahkuda, pead 2 kuud liige edasi olema. Tiksusin siis oma aega täis.  

               Kusjuures siia lisaks juurde veel selle, et isegi kui see teil lepingus kirjas on ei tähenda, et asjad kohe nii on, kui lepingu punktid on seadusega vastuolus, siis on leping tühine. Jälle mina ja mu tark pea olime üheskoos otsustanud, et üürin välja oma 4-toalise korteri, kuni see müügis on. Panin lepingusse, et kui korter müüdud peab üürnik välja kolima ja üldine lepingu lõpetamise tähtaeg 1 kuu. Kuna ma pole suuremat sorti inimeste tundja, suutsin valida just selle üürniku, kes jääb võlgu ja on üldiselt probleemne. Mõtlesin, et olen kaval ja ütlen lepingu üles 1 kuulise ette teatamisega nagu meil kirjas, aga üürikeseks jäi minu õnn kui selgus, et seaduses on kirjas – ette teatamise aeg on 3 kuud !!!!! Tahtsin öelda seaduse härradele fakk juu. Oleks see vaid kõik, istusin pingsalt lugesin riigiteatajat ja avastasin, kui kaldu on seadus üürniku kasuks. Tehniliselt võib üürnik sulle mitu kuud enne võlgu olla, enne kui tohid üldse teda välja visata ning muidugi pead enne tegema hunniku hoiatusi ja andma lisatähtaegasid. Selle järgi jäi mulje, et üüritav vara pole üldse omaniku oma, samas õppisin siit kui oluline on paberimajandus. Õnneks, kuna olen sarikohtuskäija( imelikud hobid mul- i know), oli mul hr Sarve telefoni number kiirvalimise peal ja koos lahendasime olukorra – üürnik lahkus rahumeelselt, jättes ilmselgelt mulle ka mõned asjad maksta. Muide olen Emeraldlegal klient juba mitmeid aastaid ja seda ka põhjusega, ükskõik kui jaburasse vaidlusesse ma ei satu, on nende büroo suutnud mind alati aidata ja kaitsta. Siiani oleme alati koos nendega lahenduse leidnud, isegi saanud lähenemiskeelu, mis Eestis üldiselt on „Mission Impossible“. Hea advokaat võib säästa nii sinu närve, kui ka raha.
               Kui me juba lepingutest räägime, siis üks väga oluline leping, mida tuleb alati läbi lugeda ja vaadata, kas see klapib selle väljaandjaga – see on tööleping. Minuga koos töötab mitu inimest. Meil on kontoris suuliselt kokkulepitud, et töötajatel on vaba graafik, ehk kui töö on tehtud, siis keegi ei küsi mitu tundi kontoris passisid, küll aga kõigil töötajatel on lepingus, et nende tööaeg on 9st-17ni tööpäevadel. Kui ma tahaks õel olla, ma võiks neilt nõuda kontoris passimist ja nad on sellega tehniliselt nõustunud, aga kuna ma ise ei viitsi küll nii kaua kontoris olla ja micromanaging pole minu teema, siis see punkt on seal lepingus pigem omaette niisama eksisteerimiseks. Seega võiks öelda, et ka minu töötajad on veits Maarja moodi ja ei kontrolli, kas tööleping vastab sellele, mida Maarja suust välja ajab, kui kedagi palkab. Ära ole nagu Maarja ja tema töötajad – loe oma tööleping ja esita küsimusi ja nõudeid kui selle allkirjastad.
                Ma arvan, et selle kogu jutu point on, et lugege hoolega läbi mida te sõlmite ja kuhu alla kirjutate, kuna hiljem võib see teid rahaliselt kahjustada või hoopis avastada mingeid nüansse, mis üldse ei tööta teie kasuks. Lepingu tingimusi on tihti võimalik ka läbi rääkida ja muuta, need ei ole kivisse raiutud. Erinevad lepingud on mõeldud üldjuhul mõlema osapoole kaitseks, aga teadlik lähenemine kaitseb kokkuvõttes kõige rohkem. Nii palju lisan veel siia juurde, et ma jätkuvalt pole lepinguid lugema hakanud ja ikka kirjutan alla usaldades teist osapoolt, seega saate kindlasti järjejutte.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga