fbpx

Mis imeloom see klient ikkagi on ?

Oiii, klientide valimine ettevõttes on küll selline asi, millest tahaks kohe kõva häälega rääkida. See on koht, kus mulle endale lihtsalt meeldib vastu näppe saada. Muidugi tänasel päeval on 99% minu klientidest super inimesed, kellega on lihtne suhelda, asju ajada ja ma hoian neid igatepidi, aga minu mitme aasta kogemused on muidugi sellised, kus ma tahaks teile öelda – palun, palun õppige minu vigadest ja ärge võtke igat klienti vastu. Ma alustasin sellise järjepideva ettevõtlusega 2020 aastal, kus mul tekkis püsiv klientuur. Kui alguses ma võtsin kõik firmad vastu ja tegutsesin ning olin lahke hea jne, siis üsna kiiresti tuli reaalsus tagant järgi ja virutas mulle släpi näkku samal ajal öeldes – Maarja, mida hekki, sorteerima peab!

Kui keegi veel ei tea, siis täpselt nii produktiivne töötaja olen, eriti kui keegi palub mul oma “õigesti tehtud” exelist  mingeid aruandeid koostada. 

          Ma õppisin näiteks väga kiirelt seda, et kui klient väga pingsalt üritab sinu teenuse hinda alla saada, siis järelikult see pole sinu klient ja pigem loobu, kuna järgmisena ta kurdab sinu töö kvaliteedi üle, kiiruse jne ja üldiselt on aja küsimus, kui talle lõpuks ei meeldi mitte midagi. Kuna muidugi minul on piiride kehtestamisega pigem raskusi olnud, no peremuster eksole (suured tänud vanemad 😊), siis mina andsin alati järgi ja tegin palju tööd. Millest mitu aastat ka tasuta, sest noh ega kellel oleks raha vaja, kui saab niisama ka tööd teha – elada saab ju ka õhust ja armastusest. Jagan teile siiski hea meelega oma mõnusaid juhtumeid, mis aastate jooksul on juhtunud, kus ikka ja jälle tahaks teile öelda õppige nüüd kohe minu vigadest, siis olete juba ühe sammu võrra minust eespool. Näiteks kohe alguses tuli meile üks suurem firma kliendiks. Kohe alguses juba hakkas see koostöö kuidagi valelt jalalt ning lonkas igal sammul, kus ta tihti küsis mingeid küsimusi, mis ei olnud meie erialaga seotud, aga meie siis omaltpoolt otsisime, uurisime, vastasime ning alati see oli vale vastus tema jaoks. Tunne oli lõpuks nagu oleks saates “Kes tahab saada miljonäriks“, aga koguaeg kaotasid juba esimeses etapis. Õnneks jumal hoiab lollakaid ja antud klient lahkus meie juurest iseseisvalt, võttis endale uue raamatupidaja ja ma kohe tundsin, et nad leidsid üksteist. Tuli palju kirju kui valesti me kõik teeme (eestlase parim toit ikka teine eestlane) ning kuidas firma saab kindlasti kohe suured trahvid kaela meie tõttu. Palusin saata info trahvide kohta ning saata selle kohta arve – siiamaani ootame nii 3 aastat juba – võibolla peaks ise uurima kuhu siis trahvid jäid, aga noh teate ju seda vanasõna, ei tasu torkida…
           Loodus tühja kohta ei salli ja kus üks läks tuli järgmine klient, kellel oli vaja nii äkki 3 aastat dokumente järgi teha, ega ma ei hakkanud oma pead isegi vaevama selle probleemi üle, miks küll inimesel 3 aastat firma asjad ripakil, aga kiirelt tuli tagasi reaalsus, kuhu see rong päriselt tüürib, seega eelmine suvi lõpetasime nendega koostöö ära, kuna võlg oli kasvanud sama suureks nagu tema lubadused ja tagatipuks firma juht oli mu peale ikka väga kuri kui kuulis, et ma julgen üldse puhkusele minna kui neil on rasked ajad (koostöö oli lõppenud selleks ajaks), aga noh ega ma ei teadnud ju, et ma puhata ei tohi, tean siis edaspidi luba küsida. Kusjuures selliseid juhtumeid on olnud lausa 2 tükki ja tihti see on nii, et anud klienti juba põlvili (nagu mees, kes oma naisega tülli läks): palun saada mulle dokumendid, et ma saaks oma tööd hästi teha ja nad lihtsalt ignoreerivad kuni jama majas on suur, siis ujuvad kuskilt välja ja tahavad, et tagant järgi jälle teeks asjad korda. See ausalt ei ole hea indikaator ja kahjuks mul võttis kõigest 5 aastat, et sellest aru saada, ju mul on pikad juhtmed, aga vaikselt hakkan arvama, et see mul ikka geenidest.
        Kusjuures tasub ka olla ettevaatlik klientidega, kelle jutt algab nii: ma siin ise teen, mul kõik excelis, ma ise oskan/tean jne.  Ja ja oskavad ikka, kuni tuleb iga aastane aruanne või hoopis küsitakse kuskil lisadokumente raamatupidamise kohta. Igakord vaatan siis neid professionaalseid exceli tabeleid ja mõtlen, kas nutta või naerda. Sellised kliendid soovivad tihti ka odavat/kiiret/lihtsat lahendust, mida ei ole võimalik isegi minu unenägudes pakkuda.  Ühele kliendile tegin oma parima ning viisakalt soovitasin raamatupidamise algkursuseid, suures lootuses, et ta ka tutvub meie toredate Eesti seadustega ja raamatupidamise reeglitega. Noh kolm korda võite arvata, kuidas see läks.

Lisaks võib elus selliseid põnevaid kliente teele sattuda nagu meil oli üks härra, kes ei teinud vahet raamatupidajal ja oma endistel naistel, mistõttu tema paha tuju korral saime „viisakaid kirju“. Pidasime siis temaga pika kõne maha, et minu armsate minionidega ei tohi nii rääkida, sest vastasel juhul nad muudavad oma kollase värvuse lillaks ja hakkavad ründama nagu hullunud elukad. Muidugi kibestunud vana inimese vastu ei saa ei ussirohi ega püssirohi ning me lõpetasime temaga koostöö ära.  Seega siit õppetund, kui inimene on kahtlane, ebaviisakas või muul moel ebameeldiv, siis ei tasu hakata seda halvaks läinud suppi edasi keetma – nagu mu sõbranna kunagi ütles – SIIT ei saa enam paremaks minna. Õnneks see koostöö lõpetamine läks ülisujuvalt ning kolmas maailmasõda jäi ära.

Samal ajal plaanisime lisaks veel ühe koostöö ära lõpetada, sest kui sul on firma ja klientuur, siis saad endale võlgnikke ja probleemseid kliente hoida teatud protsendi määras. Parim oleks muidugi 0% aga see oleks ju liiga optimistlik minust. Võin teile kohe öelda, et igast kliendist ei ole võimalik nii hästi lahti saada. Mõne viskad uksest välja ja ta ronib akna või korstna kaudu tagasi sisse. Sellises olukorras peate hindama, kas klient on väga riskantne või tasub lihtsalt talle valget lippu lehvitada ja öelda no fain, jää siis meiega. Meil antud olukorras pigem mängis hästi välja ja kliendi maksekäitumine paranes. Kuigi jällegi kuna mina olen alati leebe fürka siis on palju hetki olnud, kus ma oleksin pidanud inimestele väga konkreetse EI ütlema, aga kahjuks ei teinud seda. Iga kord kui on ikkagi olnud väga selged märgid, mis näitavad juba eos, et koostöö ei hakka sujuma, ei tasu seda ignoreerida.

Kokkuvõtteks saan teile öelda, et ärge hoidke kramplikult klientidest kinni, mis ilmselgelt ei suju ega tööta teie kasuks vaid laske nendel koostöödel minna. Tulevad uued ja paremad kliendid, kes hindavad teid isegi siis, kui te mingi käki kokku keerate. Vähem stressi tähendab tavaliselt vähem vigu ning kvaliteetsemat tööd. Üks keeruline klient võib teie elu põrguks teha ja tihti need samad kliendid jauravad ka rahade pärast ning üks hea klient võib teie töö ülimalt meeldivaks teha ja loomulikult sama klient tavaliselt maksab alati teie arved õigel ajal. Kui te ikkagi tunnete, et ei suuda öelda inimestele EI, siis soovitan teile raamatut „Ei ütlemise kunst“😊 by Jesper Juuli (Kuidas öelda oma lapsele „ei“ viisil, mis oleks ühelt poolt kindel ja selge, teiselt poolt aga armastav?) Saate harjutada oma klientide peal ja andke kindlasti teada kuidas läks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga